Japanse houtsnede en prentkunst: rondleidingen door Vladimir Ivaneanu

  • Gidsbeurten: zo 8, za 14, vrij 20, vrij 27 of za 28 november van 10u30 tot 12u
  • Locatie: the Bries Space, Stenenbrug 15, 2140 Borgerhout
  • € 15 per persoon. Beperkt aantal personen per gidsbeurt en we houden rekening met de coronarichtlijnen
  • Inschrijvingen: space@bries.be

Altijd al willen weten hoe Japanse prenten worden gemaakt, wat er zo typisch aan is en waarom ze zo populair, maar vooral belangrijk werden in de westerse kunst vanaf de late 19e eeuw?
Aan de hand van de tentoonstelling in the Bries Space met authentieke Japanse prenten rond het thema theater, maakt Vladimir Ivaneanu je wegwijs in de geschiedenis en de typische kenmerken van deze kunstvorm. Daarnaast wordt de link gelegd met onze eigen kunst en hoe de Japanse prent een revolutie veroorzaakte in onze kunstgeschiedenis. In deze gidsbeurt leer je niet enkel de theoretische kant kennen maar ook de praktische. Aan de hand van een demonstratie ontdek je ook hoe deze prenten effectief worden gemaakt en gedrukt.

Vladimir Ivaneanu studeerde Vrije Grafiek aan het Sint-Lucasinstituut in Gent en ontdekte al heel vroeg dat houtsnede zijn voorkeur wegdroeg. In 2006  ging hij in de leer bij Paul Furneaux om de basis van de Japanse houtsnede te leren kennen en in 2007 kreeg hij de kans om via de artist-in-residence NAPP in Japan zelf deze techniek te leren van Japanse meesters. Sindsdien promoot Vladimir deze wonderlijke techniek over heel Vlaanderen via het deeltijds kunstonderwijs. Sinds 2012 geeft hij deze techniek ook als vast onderdeel aan de opleiding Vrije Grafiek in de Academie voor Beeldende Kunst van de Stad Gent. Dit atelier heeft sinds 2000 een voortrek-kersrol in het promoten van niet-toxische grafiek in Vlaanderen. Vladimir is zelf ook actief als beeldend kunstenaar en maakt vooral miniaturen en houtsneden.

Prev
Next