Joakim Ojanen – A Show About Nothing

Het artistieke universum van de Zweedse kunstenaar Joakim Ojanen (°1985) is zeer persoonlijk en een fysieke manifestatie van zijn gedachten en gevoelens. Zijn werk beschouwt hij als een dagboek waarin hij via personages niet altijd sociaal geaccepteerde gevoelens uit die hij niet kan laten zien wanneer hij onder de mensen is. Via zijn werk tracht Ojanen ook inzicht in zichzelf te krijgen.

Elk kunstwerk is een pagina uit zijn daboek, en vertelt een verhaal over wie hij is, over zijn lotgevallen en over wat hij voelt.

Tijdens het creëren van zijn werk tracht hij zo eerlijk mogelijk te zijn. De gevoelens die hij tijdens het dagelijkse leven verbergt, probeert hij terug te vinden in de samenhang, interactie tussen de personages die hij creëert.

Alle werken van Joakim Ojanen zijn stukjes van een grotere puzzel. Tesamen vormen ze een beeld wat het is om een mens te zijn, wat het betekent om Joakim Ojanen te zijn. Het creëren van de werken laat Ojanen toe om zichzelf te ontdekken.

De titel van deze expositie is een quote uit een aflevering van de Amerikaanse sitcom Seinfeld waarin Jerry Seinfeld besluit om voor sitcoms te gaan schrijven, en vervolgens op de proppen komt met een show die nergens over gaat. Maar is het echt een sitcom die nergens over gaat?

 

Prev
Next